Úvod 9 Ekonomika 9 Moderní energetika je úkolem i pro městskou část

14.06.2022

Martin Příborský

Martin Příborský

Moderní energetika je úkolem i pro městskou část

Již koncem roku 2021 jsme si uvědomovali důležitost řešení energetických úspor a začali připravovat projekty pro vlastní fotovoltaické elektrárny na našich budovách. Věřili jsme totiž, že výroba elektrické energie pro vlastní spotřebu je nejen ekologická, ale také ekonomická. Dnešní situace na trhu s energiemi ukázala, že to bylo prozíravé rozhodnutí.

Připravili jsme 4 pilotní projekty podle podmínek tehdy existujících evropských dotací. Muselo se jednat pouze o zateplené budovy a 70% procent vyrobené elektřiny se muselo spotřebovat přímo v budově. Proto jsme vybrali budovy polikliniky, ZŠ Horníkova, Masarova a Novolíšeňská. I s omezenou kapacitou a při tehdejších cenách byla celková roční úspora spočítána na 764 tis. korun, což odpovídalo 142 MWh ušetřené energie. Spoluúčast na projektech schválilo i město Brno a byla podána žádost o dotaci z fondů EU. Projekty byly dokončeny a stavební povolení vydáno v roce 2021.

Mezitím se o ovšem ukázalo, že alokace pro danou dotační výzvu byla vyčerpána, a tak jsme se museli rozhodnout, zda čekat na nové programové období EU fondů anebo stavět bez dotace. Rozhodli jsme se počkat do letošního jara, protože bylo avizováno spuštění nových dotačních programů, které však stále spuštěny nebyly. Bylo jen přislíbeno, že výzvy budou otevřeny v létě a bude možné se do nich hlásit i zpětně. Vzhledem k energetické krizi jsme se tedy rozhodli již na nic nečekat a spustit výběrové řízení na dodavatele elektráren. Nakonec, i kdybychom na žádné dotace nedosáhli, jedná se o velmi dobrou investici. Při současném nárůstu cen jsme si spočítali, že by se nám investice do fotovoltaiky vrátila i bez dotace nejdéle do 7 let.

Vzhledem k uvolnění dotačních podmínek a růstu cen, jsme se rozhodli začít připravovat projekty fotovoltaiky i pro další budovy ve správě městské části.

Fotovoltaika však není jedinou cestou moderní energetiky, do budoucna se zaměříme i na další opatření, jako jsou tepelná čerpadla, snižování energetické náročnosti budov. Počítá se s novou legislativou pro tzv. komunitní energetiku, která nám doufejme umožní rozšířit moderní systémy i do bytových domů.

Sdílejte článek na sociálních sítích

Související články

Rozhovor s lídrem kandidátky Martinem Příborským

Rozhovor s lídrem kandidátky Martinem Příborským

Blue-panel - Lorem ipsum

Cesta na kole přes Holzovu do Slatiny je hazard se životem. Bylo zde již mnoho žádostí občanů včetně dvou úspěšných projektů participativního rozpočtu, které požadovaly výstavbu cyklostezky.

Instalujeme stálou expozici Líšně v nově opravené Orlovně

Instalujeme stálou expozici Líšně v nově opravené Orlovně

Blue-panel - Lorem ipsum

Jsme rádi, že se konečně podařilo opravit Orlovnu. I když zatím jen polovinu, na druhou už SK Líšeň vyřídilo všechny dotace a stavba byla zahájena. Projekt opravy a zejména zachování zahrady v současném stavu jsme od počátku podporovali.

Dokončili jsme renovaci parku na Trnkově

Dokončili jsme renovaci parku na Trnkově

Blue-panel - Lorem ipsum

V parku jsme především doplňovali zeleň. Bylo vysazeno 65 stromů, 476 keřů a 3.840 cibulovin. V centrální části byl srovnán terén, navezena nové zemina a vyset nový trávník, v ostatních částech došlo k lokálním opravám travního porostu.

Nový sběrný dvůr snad vyřeší problém s vandaly

Nový sběrný dvůr snad vyřeší problém s vandaly

Blue-panel - Lorem ipsum

Městská část se dlouhodobě potýká s problémem vloupání do sběrného dvora na Josefy Faimonové a vynášení odpadků do širokého okolí.


Fatal error: Uncaught TypeError: implode(): Argument #2 ($array) must be of type ?array, string given in /www/doc/ods.webotvurci.cz/www/wp-content/plugins/wp-rocket/vendor/matthiasmullie/minify/src/CSS.php:528 Stack trace: #0 /www/doc/ods.webotvurci.cz/www/wp-content/plugins/wp-rocket/vendor/matthiasmullie/minify/src/CSS.php(528): implode(Array, '|') #1 /www/doc/ods.webotvurci.cz/www/wp-content/plugins/wp-rocket/vendor/matthiasmullie/minify/src/CSS.php(314): MatthiasMullie\Minify\CSS->shortenColors('@font-face{font...') #2 /www/doc/ods.webotvurci.cz/www/wp-content/plugins/wp-rocket/vendor/matthiasmullie/minify/src/Minify.php(111): MatthiasMullie\Minify\CSS->execute(NULL) #3 /www/doc/ods.webotvurci.cz/www/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/subscriber/Optimization/class-minify-html-subscriber.php(90): MatthiasMullie\Minify\Minify->minify() #4 /www/doc/ods.webotvurci.cz/www/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/vendors/classes/class-minify-html.php(227): WP_Rocket\Subscriber\Optimization\Minify_HTML_Subscriber->minify_inline_css('/* Original: ht...') #5 [internal function]: Minify_HTML->_removeStyleCB(Array) #6 /www/doc/ods.webotvurci.cz/www/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/vendors/classes/class-minify-html.php(118): preg_replace_callback('/\\s*<style(\\b[^...', Array, '<!DOCTYPE html>...') #7 /www/doc/ods.webotvurci.cz/www/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/vendors/classes/class-minify-html.php(48): Minify_HTML->process() #8 /www/doc/ods.webotvurci.cz/www/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/subscriber/Optimization/class-minify-html-subscriber.php(77): Minify_HTML::minify('<!DOCTYPE html>...', Array) #9 /www/doc/ods.webotvurci.cz/www/wp-includes/class-wp-hook.php(307): WP_Rocket\Subscriber\Optimization\Minify_HTML_Subscriber->process('<!DOCTYPE html>...') #10 /www/doc/ods.webotvurci.cz/www/wp-includes/plugin.php(191): WP_Hook->apply_filters('<!DOCTYPE html>...', Array) #11 /www/doc/ods.webotvurci.cz/www/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-optimization.php(104): apply_filters('rocket_buffer', '<!DOCTYPE html>...') #12 [internal function]: WP_Rocket\Buffer\Optimization->maybe_process_buffer('<!DOCTYPE html>...', 9) #13 /www/doc/ods.webotvurci.cz/www/wp-content/plugins/smart-slider-3/Nextend/WordPress/OutputBuffer.php(226): ob_end_flush() #14 /www/doc/ods.webotvurci.cz/www/wp-includes/class-wp-hook.php(307): Nextend\WordPress\OutputBuffer->closeOutputBuffers('') #15 /www/doc/ods.webotvurci.cz/www/wp-includes/class-wp-hook.php(331): WP_Hook->apply_filters('', Array) #16 /www/doc/ods.webotvurci.cz/www/wp-includes/plugin.php(476): WP_Hook->do_action(Array) #17 /www/doc/ods.webotvurci.cz/www/wp-includes/load.php(1102): do_action('shutdown') #18 [internal function]: shutdown_action_hook() #19 {main} thrown in /www/doc/ods.webotvurci.cz/www/wp-content/plugins/wp-rocket/vendor/matthiasmullie/minify/src/CSS.php on line 528